Home Taekwondo geschiedenis
Taekwondo geschiedenis

Zoals de meeste verdedigingssporten heeft Taekwondo zijn roots in het Verre Oosten. Reeds vele eeuwen geleden werden daar tal van zelfverdedigingstechnieken beoefend, aanvankelijk door monniken en burgers die geen wapens mochten dragen.

Deze technieken werden binnen bepaalde families of clans geheim gehouden tot +/- 1850 n.C. Hierna zijn deze langzaam bekend geworden en hieruit zijn diverse zelfverdedigingssporten ontwikkeld. Het bekendste uit Japan is Jiu-Jitsu en het hieruit geëvolueerde Karate en Judo. Naast deze Japanse verdedigingssporten had men in China het Kempo, Kungfu en het Kun-Tau ontwikkeld; in Korea het Tae-Kyon. De fundamenten van het Taekwondo liggen in het Tae-Kyon en Karate.

Taekwondo

Het Tae-Kyon was een oude gevechtskunst die bedreven werd door de Koreaanse edellieden (Hwarang) en die hun beducht maakte door de vele en vooral snelle traptechnieken. In de jaren '50 komt oud-generaal Choi Hong Hi (9de Dan) op een idee. Van kleins af aan was hij opgegroeid met het Tae-Kyon en van zijn studietijd in Japan kende hij het Karate. Hij was van mening dat als men beide gevechtssporten zou bijeenbrengen, er een compleet nieuwe gevechtssport zou ontstaan. Van het Karate nam hij de armtechnieken over en van het Tae-Kyon de beentechnieken en bracht dit alles onder in 1 gevechtssport: "Taekwondo". Hiervoor richtte hij tevens de International Taekwondo Federation op (I.T.F.). Van 1950 tot 1955 woedde de Koreaanse oorlog, welke leidde tot de splitsing van Korea in het communistische Noord-Korea en het kapitalistische Zuid-Korea. Dit had ook zijn gevolgen voor het Taekwondo...

wtf_logoMet behulp van de Zuidkoreaanse regering werd in 1965 de Koreaanse Taekwondo Association opgericht, waarbij als sterke man Kim Un Young naar voren geschoven werd. De I.T.F. kwam hierdoor onder Noordkoreaanse invloed, terwijl een klein groepje onder leiding van Hwang Kee zich afscheurt en het Tang Soo Do opricht. In 1973, tijdens de eerste wereldkampioenschappen, wordt in Seoel de World Taekwondo Federation opgericht (W.T.F.). Alles komt nu in een stroomversnelling terecht.

In 1975 krijgt men de erkenning van de W.T.F. door het G.A.I.S.F. (General Assembly of International Sports Federation). In datzelfde jaar wordt de B.T.A. gesticht (Belgische Taekwondo Federatie) en in 1980 volgt de erkenning door het I.O.C.(Internationaal Olympisch Comité). Taekwondo was voor het eerst te zien als demonstratiesport op de Olympische Spelen van 1988 & 1992. Hierna wordt het door het I.O.C. opgenomen als volwaardige sport voor de Olympische Spelen van 2000 & 2004. Momenteel telt de W.T.F. 167 aangesloten nationale federaties en bedraagt het aantal beoefenaars van Taekwondo wereldwijd meer dan 40 miljoen. Het Taekwondo wordt internationaal volledig bestuurd vanuit het Kukkiwon te Seoel, Korea.

unyoungkimUn Young Kim werd geboren op 19 maart 1931 in Seoel. Hij heeft eerst in Amerika gestudeerd aan de Texas Western College waarna hij zijn universitaire studies afmaakte aan de Yonsei universiteit van Seoel. Hier behaalde hij zijn doctoraatstitel. Daarna beklede hij tal van belangrijke ambtsposities zoals secretaris van de eerste minister, raadgever bij de Verenigde Naties en minister van buitenlandse zaken om er maar enkele te noemen. Als sport beoefende hij Taekwondo en Judo op nationaal niveau.

In 1971 wordt hij voorzitter van de Korean Taekwondo Association, daarna oefent hij nog tal van ambten uit binnen het Koreaans Olympisch Comité om er in 1993 uiteindelijk president van te worden. In 1986 wordt hij dan voorzitter van de W.T.F. en kiest hij definitief voor een verfrissende aanpak.

Kukkiwon

kukkiwonHet Kukkiwon organiseert het Dan-examen en staat in voor de homologatie van het Dan-diploma voor alle taekwondoka's die aangesloten zijn bij de W.T.F. via hun nationale bond. In 1995 waren er wereldwijd 7 miljoen Dan-graden!

Het Kukkiwon is in 1971 gebouwd op de top van de heuvels van het Kangnam district in Seoel. Het is een sportcomplex dat niet enkel de W.T.F. huisvest, maar ook moderne faciliteiten voorziet voor training en competitie van het Taekwondo. Het was de eerste en enige sportcomplex van zijn soort in heel de wereld. Het was dan ook de ideale plaats om de eerste 2 Wereldkampioenschappen Taekwondo te organiseren. Ook de allereerste Internationale Scheidrechterseminaries werden hier gegeven. Toch is het Kukkiwon meer dan een sportcomplex. Het is de koploper in het promoten van Taekwondo voor de Olympische Spelen, betrokken bij de technische ontwikkelingen en onderzoeken van het Taekwondo, public relations en het vormen van coaches.

Taekwondo België

Taekwondo was voor het eerst te zien in België in 1966. Toen werd er in Beverst (Bilzen) een demonstratie gegeven met o.a. Jan Bartels, afkomstig van Oss (Nederland), en zijn trainer Louis Pardoel.

Jan Bartels woonde in Munstergeleen (Nederland) en begon toen de eerste club in Beverst (1969). Kort daarop volgde er een club in Tongeren en verspreidde Taekwondo zich over heel Limburg & Vlaanderen. Jan Bartels woont momenteel in Ierland.

In 1973 werkte Jan Bartels samen met de Nederlandse Koreaan Seo Myung Soo en zo werd de eerste federatie opgericht (De Belgische Taekwondo Associatie). Seo is nu de hoogstgegradueerde Koreaan in Europa (9de Dan) en is ook technisch directeur van de E.T.U. (European Taekwondo Union).

Omstreeks 1974 startte de Koreaan Beom Jhoo Lee en Gaby Moonen (Karate) met 'Moo Duk Kwan' een eigen federatie in Brussel. In Antwerpen stapten -onder invloed van de Nederlander Stoker- De Decker over naar het Taekwondo. Louis Michez kwam uit die school. In Limburg waren er toen al 2 Kwans: Hwarang & Keumgang van Jan Bartels. In Mons en Charleroi begon het met stages van de Franse Koreaan Lee Kwan Young en in Luik startte de Vietnamees Ly Than Son zijn eerste club.

Wij als club staan onder de leiding van de A.B.F.T. (Association Belge Francophone de Taekwondo) die op haar beurt onder de U.N.B.T.U. valt. De U.N.B.T.U. is erkend door BLOSO/ADEPS en door het B.O.I.C./C.O.I.B. als officiële sportinstanties. Boven de U.N.B.T.U. staat dan nog de E.T.U. op Europees niveau en de W.T.F. op wereldniveau.